Bu bilgiler hergün güncellenmektedir. Son şeklini aldığında tekrar düzenlenecektir.
Briç konvansiyonu nedir?
Briç konvansiyonu genellikle doğal yorumun dışında özel bir anlam verilen deklarelerdir.
Bir konvansiyonun iyi olması için şu testlerden geçmesi gerekir.
1) Etkinlik:
Bu konvansiyonun kullanılması konuşma sisteminizi yeteri kadar geliştiriyor mu?
2) Maliyet: Doğal konuşmanın yerine yaptığınız bu konvansiyon sizden bir şeyler götürüyor mu?
3) Basitlik:
Yeteri kadar basit mi? Savaşın ortasında hatırlayabilecek misiniz?
Bunlardan bir tanesine cevabınız hayır ise, o konvansiyon kullanılmaya değer değil demektir.ir
konvansiyonun kullanışlı olup olmadığının ölçüsü getirdikleriyle götürdüklerinin karşılaştırılmasıdır.
Rekabet deklaresinin temel ilkesi “REKABET SIRASINDA FİTİ DAİMA GÖSTER”.
Açıcı 1 pik açmış ve cevapçıdan 2 kör deklaresi gelmişse durum biraz değişir. Cevapçının iki kör deklaresi, açıcı minimumda olsa bile zon için yeterli güç ve beş parça kör vaat eder.
Cevapçı üç veya dört parça kör desteği ve minimum değerlere sahipse acele olarak dört köre sıçrar. Burada hızlı varış prensibi geçerlidir. Açıcı zon için yeterli değer ve kozun kör olduğunu bildiği için zonu ilan ederek şlem ilgisi olmadığını gösterir.
reverse için minimum puandan bir as fazlalık olması gerekir. Açıcının güzel 16 veya fazla puanı olabilir. Açıcıda üst limit yoktur ve reverse bir tur için forsingtir. Reverse aynı zamanda elin şeklini gösterir Bazı özel durumlarda, açıcı tek bir renge sahipken, yeterli puan varsa bir tur forsing amacıyla sadece üç parçayla da reverse yapabilir.
ÖZET
Daha önce belirtildiği gibi, Forsing sanzatu, Drury ve Inverted Minör Yükseltmesi gibi özel cevap deklareleriyle açıcı daha fazla bilgi alabilir. Özel sistematik metotlar yoksa deklareler standarttır.
Sanzatu rebidleri güzel doubleton’lu dengeli veya yarı dengeli el gösterir. ilk gösterilen renkten daha pahalı renk rebidi elin şekli hakkında bilgi vermez ancak birçok artırmada renk araştırır.
Reverse olmayacak şekilde rebid, minimum veya dengeli (veya yarı dengeli), uzun renklerde yoğunlaşmış orta güçte bir el gösterir.
Açıcının sıçramalı rebidleri oyun forsingi, reverse’ü bir tur için forsingtir.
Özel durumlar dışında, beş parçayla renk tekrarı yapılmaz. Bununla birlikte, başka deklare olmadığında zorunlu olarak beşli renk tekrarlanabilir.
Dört parça karo, beş parça trefl içeren minimum eller, karolar güçlü trefller zayıfsa karo açılıp 2 treflle devam edilir. Tersi durumda trefl açılıp 1 sanzatu rebidi yapılır.
Dört karo, beş trefl içeren eller minimumdan fazlaysa (16+) reverse yapılabilir ancak bu durumda renkler paçavra olmamalı. Bu ellerle, majörlerde güzel durdurucu varsa 1 sanzatu açılır.
Cevapçının bire iki deklaresinden sonra açıcının 2 sanzatusu minimum el ve okunmayan renklerde durdurucu gösterir.
Açıcı 18-19 puan aralığında olursa ikinci turda 2 sanzatu, üçüncü turda kantitatif 4 sanzatu der.
Bire iki cevaptan sonra açıcı 3 sanzatu derse, 15-17 puan gösterir ancak sanzatu açmak için el dengeli değildir.
Aynı onör puan olan ellerin tümü eşit güçte değildir, deklaren elini değerlendirip konuşmasını bu aralığa göre yapmalıdır.
Onör kartların ayrı renklerden olmasından ziyade, aynı renkte yoğunlaşması, ara kartları içermesi ve uzun renk olması gibi dağılımsal özellikler elin gücünü artırır. Bu faktörler, puanların daha yararlı olmasını sağlar.
Aynı düşünceyle, onör kartlar farklı renklerde dağılmışsa, onlu, dokuzlu, sekizli gibi ara kart yoksa ve el dağılımsal olmayıp dengeliyse onör puanlar bu kez çok daha az yararlıdır.
cevapçı, minimum zon forsingi ellerle güzel fiti olduğunda açıcıyı konuşturmak yerine kendi elini tarif etmelidir
Cevapçının değerlerinin fazla olduğu durumlarda cevapçının kaptanlığı ele alarak, kendi elini tarif etmek yerine açıcıyı konuşturduğu eller de vardır. Yukarıda tanımlanan türde ellerle, zon forsingi deklareler yerine Jacoby iki Sanzatuyu kullanmanızı öneririz.
Cevapçı en fazla kötü 15 puanı varken elini anlatır, ancak iyi 15 ve daha fazla puanla kaptanlığı ele alarak Jacoby iki Sanzatuyla açıcıdan elini tanımlamasını ister. Bu anlaşma, oyun araştırmasının daha güçlü el tarafından yapılmasını sağlar.
Güçlü el araştırdığı ve zayıf el tarif edildiğinde, güçlü taraf ortakların kullandığı tüm araçları iyi kullanmalıdır.
1 Sanzatu rebidi geniş bir puan aralığını içermemeli. Çünkü bu durumda ortak problemin çözümünde zorlanır. Eğer puan aralığı dördü aşarsa cevapçı zor durumda kalır. ideal olarak, sanzatu rebidi üç veya dört puanlık aralık gösterir
Kötü puanlar, beş kartlı renk içermeyen, zayıf ara kartlar (9’lu veya 10’lu yok) ve kötü dağılım (4-3-3-3 veya 4-4-3-2) gibi dağılımlarda geçerlidir. El değerlendirirken, güzel 5’li bir renk için mutlaka bir puan eklenmelidir.
İyi 18 puan içeren kartlar, 1 sanzatu açışı için fazla güçlü sayılır.1 Sanzatu ile 2 sanzatu arasındaki puan aralığında, bir seviyesinde renk açılır (bu renk genellikle minördür) ve ardından 2 sanzatuya sıçranır
Eğer cevapçı yeni bir renkte bire iki veya ınverted minör deklaresi verirse açan 18+ 20 puanla 3 sanzatuya sıçramalı. Söz konusu iki durumda da iki sanzatu minimum değer gösterir
1 Sanzatu ve 2 sanzatu arasındaki aralık iyi 18’den kötü 20’ye kadardır
Dengeli iyi 20 onör puanıyla 2 sanzatu açılır. İyi 22 puanla da, 2 sanzatu yerine 2 trefl açılıp 2 sanzatu rebid edilir. 2 Trefli izleyen 2 sanzatu 22-24, 3 sanzatu 25-27, 4 sanzatu 28-30 puan gösterir.
Puanlara ek olarak, sanzatu açılışı dağılım hakkında da bilgi verir. Eğer açıcı oyunu gönüllü olarak sanzatu açıyor veya sanzatu rebid ediyorsa, elinin dengesiz olmadığı mesajını veriyor demektir. . Bunun, elinin dengeli olduğu mesajını veriyor anlamına gelmediğine dikkat edin. Çünkü tam olarak dengeli olmayan bazı eller, sanzatu ile tarif edilebilir.
Tanım olarak singleton veya void taşıyan eller dengesizdir.
en dengeli el 4-3-3-3 dağılımıdır
4-4-3-2 dağılım en sık rastlanan dağılımdır ve hala oldukça dengelidir
5-3-3-2 makul ölçüde dengelidir
5-4-2-2 Bu dağılım tam olarak ne dengeli ne de dengesizdir
6-3-2-2 7-2-2-2 bu dağılım da ne dengeli ne de dengesizdir.
Yarı dengeli elleri belirlemenin kuralı şudur: Eğer onörler uzun renkte yoğunlaşıyorsa, bu el dengesiz olarak düşünülür ve elin tanımlanmasına renk açışıyla başlanır. Onör gücü doubleton da yoğunlaşan eller de dengeli olarak görülür ve sanzatu ile tarif edilir.
5’li majör içeren ellerle sanzatu açılır mı? Evet. diğer majör üç parça olmalı. . Dikkate alınması gereken nokta, elin renge mi yoksa sanzatuya mı uygun olduğudur. Eğer eldeki onörlerin tamamı as ve rua ise, 5’li majörle renk oynamak sanzatuya göre daha iyi olabilir. Eğer onörler ağırlıklı olarak ikincil ise, (As yok, dam ve vale çoğunlukta) sanzatu ön plana alınmalı. Ayrıca elin dağılımı 5-3-3-2 şeklindeyken, kötü bir doubleton varsa sanzatu yerine renk açmak daha açıklayıcıdır.
2/1 sisteminde özel durumlar dışında beşli renk tekrar edilmez. Açıcının gönüllü tekrarladığı renk genel olarak altılı veya daha uzundur. Açıcı 1 trefl açmış ve cevapçı 1 karo demişse, açıcının trefl tekrarı daima altılı veya daha uzun renk gösterir. Açıcıyı sadece beş parça trefli varken karo cevabına 2 trefl demek zorunda bırakacak dağılım yoktur.
Eğer cevapçı 1 kör veya 1 pik derse, açıcının 2 trefl rebidi, çoğunlukla altılı veya daha uzun trefl vaat eder. Bazı nadir durumlarda açıcı beşli iyi bir trefl, kötü dört parça karo ve 3-1 majörlere sahip olabilir
Bu tip ellerle majörü üç parçayla tutmasına karşın açıcı cevapçıya destek verebilir. Ancak, açıcı cevapçının kısa majörüne sahipse, tek seçenek beşli iyi trefli iki seviyesinde tekrar etmektir. Burada, el dengeli olmadığından sanzatu deklaresi verilmez.
Eğer cevapçı, 1 trefl e 1 sanzatu demişse, cevapçının elinde toplam altıdan fazla majör olmadığından bu tip ellerle yine beş parçayla 2 trefl e gitmek daha iyidir. Burada, cevapçının üç veya daha fazla trefli, rakiplerin de en az dokuz parça majörü olduğundan 1 sanzatu kontratı oldukça tehlikeli olur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder