DONT (Disturbing Oppenints No Trump)

Rakiplerden biri Sanzatu açıp ortağı pas geçtiğinde bize en fazla 23 puanları olduğunu anlatmış olıyorlar. O halde bizim en az 17 puanımız var. Bu puanın ortaklar arasında nasıl dağıldığı önemli değil.Önemli olan müdahaleyi kimin yapacağı. Briçimizin paşası sevgili dostum Em.Dz.Alb.Enver Durulmuş'un tabiriyle Terazinin sizin tarafınızdaki kefesi ne kadar hafifse, Ağırlık öbür tarafta olacaktır. Yani sizde puan ne kadar azsa ortağınıza kalan bölüm o kadar fazladır. O halde Sanzatu açanın üzerinde oturan 4-3-3-3 dağılım ve 12 puanla pas geçecek. Ortağı 5-5-2-1 el ve 5 puanla kontur atacak. Ama 12 puanı olan ortağı kontur attı diye havalanmayacak.Direkt konuşma pozisyonunda zayıf ellerle DONT (Disturbing Oppenents No Trump )yapmayınız. Biz sayılarla briç bölümümüzde bu müdahalenin yapılabilme şartlarını bir formüle bağladık Formül şöyle;

Rakibin 1 NT açışına karşı , direkt üstte oturanın 2 renkli elle müdahale edip etmeme ( DONT , Cappaletti , Brozel , Landy vs. oynanıyorsa ) kararını verebilmesi için kullanılır .Burada geçerli kural el dağılımına bağlıdır .
Kayıp eller kuralına göre ( Losing Trick Count – LOTT ) , elimizdeki toplam kayıp el sayısını , uzun 2 rengin toplam kart sayısından çıkarttığımızda aradaki fark 2’ye eşit veya büyük ise , 6 puan ve hatta 5-4 dağılım dahi olsa konuşabiliriz ; fark 2’den küçükse pas geçmeliyiz .
Elinizde bulunmayan her A , K , Q için 1 kayıp , tekli kart için yine 1 kayıp ve çift kart için 2 kayıp sayabilirsiniz .
Örnek 1 :
♠ A Q 9 7 2 , ♥ K 5 4 , ♦ 9 5 , ♣ K 8 2Kayıp el sayısı : 1 pik + 2 kör + 2 karo + 2 trefli = 7Uzun 2 renk toplamı : 5 pik + 3 kör = 8Kart toplamı – kayıp el sayısı : 8 – 7 = 1 sayısı 2 ‘ den küçük olduğu için 12 Hcp’ye rağmen pas geçerek , defans eli olarak değerlendirmek gerekir.
Örnek 2 :
♠ K 8 5 4 3 , ♥ K 7 6 4 2 , ♦ 8 4 , ♣ 4Kayıp el sayısı : 2 pik + 2 kör + 2 karo +1 trefli = 7Uzun 2 renk toplamı : 5 pik + 5 kör = 1010 – 7 = 3 sayısı 2’den büyüktür ; aslında 6 Hcp olmasına rağmen konuşabiliriz .
Sanzatu'ye müdahale için sayısız konvansiyon var. Sevgili M.Rıfat Önal Hocam 64 tane müdahale
olduğunu bir görüşmemizde belirtmişti.
Popüler olan bazıları;DONT,ASTRO,CAPPALETTİ,BROZEL,TRANSFER,LANDY,MOSHER NATURAL,BECKER,......
Bu müdahale metotlarının birçoğu majörlere öncelik veriyor.Hedefimiz bu olmamalı.
Majör kontratları zon araştırmalarında veya ikili turnuvada en yüksek partskoru elde edebilmek için lazımdır.
Halbuki bizim amacımız öncelikle rakibin sanzatusunu rahatsız ederken kendimizede uygun bir fit bulmaktır. Bunun majör ya da minör olması farketmez.
DONT ile bütün iki renkli ellerimizi üçe çıkmadan gösterebiliriz. Herhangibir sekiz kartlık fit bulduğumuzda iki seviyesinde oynayabiliriz. Bu şekilde DONT oynadığımızda 2 trefl,2 karo gibi
emniyetli bir istasyon bulabiliriz.Bu açıldan bakıldığında diğer tüm sanzatuya araya giriş konvansiyonları dezavantajlıdır. Onlarda minör fiti buluyorlar fakat 3 seviyesinde.9 kartlık minör fiti toplam löve kanununa uygun oluyor, fakat 8 kartlık fit kanun ihlali oluyor.
Yine bazı metotlar size 1 sanzatuyu cezalandırma imkanı veriyor.DONT ta ise bu yok. Bu durum sizi rahatsız etmesin Bir sanzatuyu konturlu oynatmak hiç iştah verici olmadığı gibi etkiside çok tartışılır. Konturlu Bir Sanzatuya doğru atağı bulmak briçteki en zor işlerden birisidir. Bundan başka bir rakipte kuvvetli el varkensizde veya partnerinizde de kuvvetli el bulunmasıihtimali çok azdır. Kaldı ki ceza maksadıyla rakibi konturladığımızda onlarda kaderlerine razı olacaklar diye birşey yok.Herkesin oynadığı birçok kaçma sekansı mevcut.

Şimdi DONT ile araya girişleri sıralayalım;
  1. KONTR; Herhangi tek renkli el.Partner iki sinek ile kaldırmak mecburiyetinde. Koz
  2. İki Trefl; Trefl ve üzerinde bir renk
  3. İki karo; Karo ve üzerinde Kör ya da Pik
  4. İki Kör; Kör ve Pikler
  5. İki Pik: Pikler ( Önce Kontr sonra pik diyen elden daha zayıf.)

DONT oynarken Zon Forcingi Nasıl Yapacağız?

Partnerimiz sanzatucunun üzerine DONT yaptığında İKİ SANZATU ile zon forcingi yapabiliriz.

Fakat unutmayalım ki sizde ne kadar iyi el varsa ortağınızda o kadar zayıf elle konuşmuş demektir. Lüzumsuz yere üçe çıkmayı risk etmeyelim. DONT yapmakla zaten salonun bir adım önündesiniz.Elde ettiğiniz + pozisyonu fazla yükseltip batarak rakibe kaptırmayınız.

Rakip kuvvetli sanzatu açtıktan ve siz overcall yaptıktan sonra on defada bir defa zon olacaksa dokuz swing kaybedip bir tane kazanmak için değmez.

DONT Konturuna Sürkontr Gelirse;

! NT - Kontr - Sürkontr- ?

PAS renginizi söylemenizi ister. RENK natural oynamak için.

Hiç yorum yok: