TOPLAM LÖVE KANUNU ( LAW TOTAL TRİCKS )

  • Toplam Löve Kanununun özü Kompetisyonda (yarış deklarelerinde) Toplam Koz adedimizin olduğu seviyeye kadar mücadele edeceğimizdir.
    Eğer ortağınız ile birlikte ;
    8 kozunuz varsa 2 seviyesine kadar,
    9 kozumuz varsa 3 seviyesine kadar,
    10 kozumuz varsa 4 seviyesine kadar
    çıkmalıyız. ve de "emin"dir.
    toplam 10 kozumuzla 4 seviyesine çıktığımızda tabii ki garantisi yok.fakat batsak bile rakibin aynı seviyedeki zonunu engellemiş oluruz.
    Bu kavramı anlamak ve inanmak o kadar önemli ki bütün kompetisyon ( yarışma ) kararlarımızda tekrar tekrar aynı şeyler ortaya çıktığında yanımızda devamlı bir rehber olacaktır. Pas geçerek maç ya da turnuva kazanma devri çoktaan kapandı. Rakibi kritik karar vermeye zorlamalı ki hayatı tanısınlar. Bakalım her defasında doğru kontratları o zamanda bulabileceklermi ? İşte bu noktada Toplam Löve Kanunu Bizi koruyan ve güvenebileceğimiz bir rehber.

    O halde "Bekleyelim görelim" YOK. "Beklemeyelim Görsünler" VAR.Diyelim ki bizim tarafın 10 tane treflisi var.Rakiplerin kaç kozu var. Hesap basit. Rakiplerin elinde toplam 13+13 =26 kart olduğuna göre ellerindeki 3 tane sineği (Bizde 10 adedi tesbit etmiştik. 13-10 = 3 diğer renklerde 26-3 =23 kart bulunmaktadır. En dengeli dağılımda bile ;
    7+8+8=23 en kötüsü 8 kartlık koz olabilecek renkleri var. Bizde 10 koz onlarda 8 koz
    10+8 18 Löve yapar.Eğer biz 4 trefliye çıkıp 1 batarsak 9 Löve alabiliriz. O zaman rakiplerimizde 18-9 =9 Kendi renklerinde 9 Löve alabilir demektir. Bu da oynadıklarında 3 kozu bien yapıyor demektir. Yani biz 4 trefl oynamaktan memnunuz. Bir batmışsak onlar üç seviyesindeki part skor kontratlarını yapıyorlardı.İşte bunun için toplam koz adedinize kadar yükselmeniz"emin" diyoruz..Ayni mantıkla bizim elimizde 9 koz varsa bizim kozumuzdan rakiplerimizin elinde 4 adet vardır.Rakibimizin elinde diğer renklerde 26-4=22 adet kart vardır. En partaj dağılımda
    8+7+7 = 22 Sekiz kart kozlu fitleri vardır. Bizim ve onların toplam 17 kozu yani toplam 17 löve eder. Biz 1 batmışsak onlarda bir durak evvel part skor kontratı vardı demektir. O halde engelledik. 1 kaybımız olmadı.

    Tabiiki bu hesabı yaparken zon durumları ve puanlar önemli. Hiç puanınız yokken toplam 10 kozumuz var diye 4 pik diyemeyiz.
    Unutmayınız.Toplam löve Kanunu Kompetisyonda geçerlidir.
    Bazıları tarafından aşırı saldırganlık olarak nitelenebilir fakat çoğunlukla doğru deklareyi
    yapmış olursunuz.
    Dikkat ederseniz deklare metodlarımız hep koz sayısını tesbit etmeye yönelik. Bir majör açtığında partnerimizin elinde o renkten en az 5 adet olduğunu zonda üç seviyesinde açışlarında da en az 7 kart var.
    Bu bölümde deklarelerimize bakacağız: Bunlar öyle senede 1 gün gelen cinsten değil. Sürekli karşımıza çıkıyorlar.Önerilen metotları kullanmakla daha iyi bir kanun uygulayıcısı olacaksınız.
    ve kompetisyonda " NEREYE KADAR? " SORUSU SİZİN İÇİN BİLİNMEZ OLMAKTAN ÇIKACAKTIR.
Buraya kadar anlatılanlar oldukça basit görünüyor değil mi? Yani bizim ve rakibin koz sayısını iyi tesbit edebilirsek rakiple yarışa girdiğimizde kaç seviyesinde kalacağımızı tesbit edebiliyoruz. Şimdi biraz detaya inelim ve bazı kuralları koyalım isterseniz

Kanun madde 1 ; Bir eldeki Toplam Löve sayısı o eldeki toplam koz sayısına eşittir.

Toplam Löve; O elde her iki taraf için de iyi oyunla ve ellerindeki en iyi kozla oynadıklarında alınması mümkün olan el sayısıdır. Örneğin; kuzey-güney Pikten 5-4 fit ile 10 el alabiliyor iken E-W 4-4 Karo fitiyle 7 el alabiliyorsa toplam löve 10+7 = 17 dir.

Toplam Koz; Heriki taraf için de en iyi kozun toplam sayısıdır.

Eğer Kuzey-Güney'in en iyi kozu 10 Kart ise ve Doğu -Batı'nın en iyi kozu 9 Kart ise Bu oyunda sadece 19 Löve vardır. Bu 19 Löve herhangibir şekilde taraflara bölüştürülebilir ama kesin olarak toplam löve 19 dur. Şimdi 1 örnekle bunun doğruluğunu görelim. Bu elde K-G nin en uzun kozu 4-4 Körler, D-B nın uzun kozu 4-4 Trefl. Kural bu elde Toplam 16 Löve olduğunu söylüyor. Gerçekten var mı ?


Kuzey -Güney 2 pik. 1 kör ve 1 trefl kaybederek 9 Löve alabiliyor. Doğu- Batı Kendi kozuna oynarsa ;3 Karo, ve diğer renklerden birer tane kaybederek 7 Löve alabiliyor. Görüldüğü gibi Bu oyunda Toplam 16 Koz ve dolayısıyla Toplam 16 Löve var.

Eğer bu kayıpların ve empasların örneğin doğru olması için ayarlandığını dxüşünüyorsanız birkaç önemli kağıdın yerini değiştirip tekrar bakalım:

Bu elde Batının Kör Ruasını Doğuya verelim ,böylece empas doğu-Batı ya yarasın. Şimdi Kuzey-Güney sadece 8 el alabiliyor. Ama toplam Löve değişmiyor.16 çünkü Doğu Batı trefl oynadığında 8 Löve alabilecek.

Kanun Madde 2; Onör Kağıtların yerleri veya empasların tutup tutmaması toplam löveyi değiştirmez. Sabit kalır. Renklerin dağılımı ve 1 taraf için kötü olması gene Toplam Löve Kuralını etkilemez.ve sabit kalır.

SANZATU ve KURAL;

A tarafı sanzatu oynar iken, Btarafının bir koz oyunu var ise, Toplam Löve 7+ B tarafının Toplam koz sayısı kadardır. Yani bizim tarafımızda 8 koz var ise ve rakipler sanzatu oynayacaklarsa 7+8=15 löve vardır.

Şimdi daha fazla okumadan önce turnuvalarda oynadığınız eller üzerinde öğrendiklerinizi denemek istersiniz. Ellere Toplam Löve Kuralı gözüyle bakmak faydalı olacaktır. Veya kendiniz elleri dağıtıp kuralın işleyip işlemediğine bakabilirsiniz.

Göreceksiniz ki bazı elleri analiz etmek pek kolay değil çünkü en iyi oyunu ve defansı bulmak kolay değildir ve hangi tarafın kaç löve alabileceğini herzaman bilemiyebilirsiniz. Bu tür elleri atlayın ve basit eller üzerinde yoğunlaşın. Kuralı işlemediği bazı ellere rastlarsanız bu sizi hayal kırıklığına uğratmasın. Bazı büyük veya küçük ayarlarla bunu açıklaması ilerde yapılacaktır.

KURALI UYGULAMAK:

Buraya kadar anlattıklarımızı özetlersek;

  • TOPLAM 16 KOZ İLE RAKİPLE 3 SEVİYESİNDE ASLA YARIŞMAYA GİRMEYİNİZ.
  • TOPLAM 17 KOZ İLE 3 SEVİYESİNDE ÜSTE KONUŞMAK GENELLİKLE DOĞRUDUR AMA BUNU YAPARKENZON DURUMUNU DİKKATE ALINIZ.
  • TOPLAM 18 KOZ İLE RAKİPLE 3 SEVİYESİNDE HERZAMAN YARIŞMAYA GİRİNİZ.
  • RAKİPLERİNİZİ TOPLAM KOZLARININ SEVİYESİNDE OYNATMAMAYA ÇALIŞIN.
  • RAKİBİN KOZUNDAN 4 ADET VAR İSE CEZA KONTURU ATMAYI DÜŞÜN.
  • ŞÜPHEYE DÜŞTÜĞÜNDE 1 FAZLA KONUŞ
  • ŞÜPHEYE DÜŞTÜĞÜNDE 4 KÖR ÜZERİNE 4 PİK DE.
  • 5 SEVİYESİRAKİPLERİN OYNAMASI İÇİNDİR.
    ( Bu bölümü öncelikle işlemeye başladım 1 kaç gün içinde bütün sorularınızın cevaplarını bulabileceksiniz )



Doğru seviyeye gelmek için önerilen başlıca metotlar;






  1. BERGEN TUTUŞLAR


  2. KOMPETİSYONDA PREEMTİF TUTUŞLAR


  3. JACOBY TRANSFERLERİNİ KABULLER


  4. BLOKATİFLER


  5. DONT


  6. KOZA DESTEK KONTURLARI



BUNLARI SIRASIYLA İŞLEYELİM.

1 yorum:

ramazan göl dedi ki...

sizi canı gönülden kutluyorum sizin gibi briç akedemisiyenlerine hr ilin ihtiyacı var bizler şanslı insanlarızki sizler bizim ilimizdesiniz başarılarınızın devamını diliyorum yeni konvansiyonları bekliyorum.